graniastosłupy
blondynaaaa: Określ czy istnieje graniastosłup który ma a) 35 wierzchołków b) 78 wierchołków c) 24 krawędzie
d) 43 krawędzie
17 maj 20:39
M4ciek:
a) nie
b) tak
c) tak
d) nie
17 maj 20:40
M4ciek:
Edit :
a) nie
b) tak
c) tak
d) nie
17 maj 20:42
blondynaaaa: a skąd to wiesz? Jak to sprawdzasz?
17 maj 20:42
M4ciek:
Eee cos mi sie skopiowalo ...
17 maj 20:43
M4ciek:
Liczba wierzcholkow musi byc parzysta , a krawedzie sprawdzilem w glowie
17 maj 20:44
blondynaaaa: a jak ktoś nie wie jak sprawdzić "w głowie" to może użyć jakiegoś wzoru?
17 maj 20:46
M4ciek:
Hmm :
Krawedzie to chyba dla n ≥ 9 i n podzielnych przez 3 , gdzie n ∊ N i n − liczba krawedzi.
Pewny nie jestem bo tak teraz wymyslilem
17 maj 20:57
blondynaaaa: 
skoro tak łatwo Ci to przychodzi to może wyślę Cię na matematykę... nikt na pewno nie
zauważy różnicy pomiędzy nami
17 maj 20:59
M4ciek:
A ktora klasa?
17 maj 20:59
blondynaaaa: 4
17 maj 21:00
blondynaaaa: 3*
17 maj 21:00
M4ciek: podstawowki ? czy technikum ?
17 maj 21:00
blondynaaaa: a pomożesz mi z jeszcze jednym zadaniem?
17 maj 21:00
17 maj 21:01
M4ciek:
Tak , sie wyglupilem , 3 to technikum
17 maj 21:01
M4ciek: Pomoge
17 maj 21:01
blondynaaaa: podaj liczbę boków wielokąta który jest podstawą graniastosłua jeżeli graniastosłup ten ma a)
52 ściany b) 45 krawędzi c) 82 wierzchołki
17 maj 21:03
M4ciek:
a) 50
b) 15
c) 41
17 maj 21:06
blondynaaaa: to powiedz mi teraz geniuszu jak to obliczyłeś... tylko błagam nie mów że w głowie
17 maj 21:08
blondynaaaa: to powiedz mi teraz geniuszu jak to obliczyłeś... tylko błagam nie mów że w głowie
17 maj 21:08
M4ciek:
No niestety... i nie mow geniuszu bo tutaj co drugi jest lepszy
17 maj 21:10
Godzio:
Spróbuję wytłumaczyć ...
17 maj 21:11
blondynaaaa: mam wrażenie że już kiedyś mi pomagałeś... chyba nawet miałam twój nr gg
17 maj 21:11
blondynaaaa: Była bym wdzięczna Godzio

cała nadzieja w Tobie
17 maj 21:13
blondynaaaa: Była bym wdzięczna Godzio

cała nadzieja w Tobie
17 maj 21:13
M4ciek:
a) Skoro sa 52 sciany to : 1 sciana to podstawa , 2 sciana to podstawa gorna wiec zostaje 50
scian czyli 50 krawedzi.
b) 45 krawedzi : 15 − kat w podstawie , 15 krawedzi bocznych i 15 − kat w gornej podstawie.
c) 82 wierzcholki : 42 wierzcholki na dole i 42 wierzcholki na gorze , czyli 42 krawedzie na
dole , 42 na gorze i 42 boczne krawedzie czyli 3 * 42 = 126 bokow
w c) mialem blad
17 maj 21:14
M4ciek:
cholera

dobrze bylo cos mi sie ubzduralo :
c) 82 wierzcholki to 41 wierzcholkow w podstawie i 41 w gornej podstawie czyli 41 − kat w
podstawie.
17 maj 21:15
Godzio:

Popatrz na dowolny graniastosłup, tutaj narysowałem trójkąty żeby to w miarę prosto
wytłumaczyć.
Ten graniastosłup ma 5 ścian (2 podstawy i 3 boczne) Co można zauważyć ?
Jedna ściana boczna ma pod sobą 3 krawędzie (2 kr. podstawy i jedną boczną)
I teraz ogólnie, jeśli mamy dane n ścian to mamy:
2 ściany podstawy
(n − 2) ścian bocznych
3n krawędzi
n krawędzi podstawy (tylko w jednej podstawie)
2n wierzchołków
Czyli patrząc u Ciebie:
52 ściany ⇒ 50 ścian bocznych ⇒ 50 krawędzi w jednej podstawie
45 krawędzi ( Tak ja na przykładzie ogólnym 45 = 3n ⇒ n = 15) ⇒ 15 ścian ⇒ 13 ścian bocznych ⇒
13 krawędzi w podstawie
82 wierzchołki ⇒ 41 ścian ⇒ 39 ścian bocznych ⇒ 39 krawędzi w podstawie
M4ciek nie odjął 2 ścian, które są podstawami
17 maj 21:19
M4ciek:
No wlasnie
17 maj 21:20
blondynaaaa: oj chłopaki macie u mnie po wielkim buziaku .. dziękuje ślicznie
17 maj 21:36
lolo: 41
17 lut 13:11
lolo:
17 lut 13:51
luui: Za późno na buziaki, lolo.
17 lut 14:17