ciągii
Zosia :): Wyznacz takie x, aby liczby 4x2−1, 6x+1 , x2+7 były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
17 maj 19:48
R.W.17l: Trzy liczby ustawione w danej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny wtedy i tylko wtedy, gdy
środkowa jest średnią arytmetyczną dwóch skrajnych
czyli aby były to kolejne, to średnia a
1 i a
3 musi być równa a
2
x∊R
5x
2+6=12x+2
5x
2−12x+4=0
Δ=144−80=64
√Δ=8
x
1=
x
2=
17 maj 20:02
R.W.17l: i lepiej sprawdzić czy r będzie wynosiło tyle samo dla a3−a2 i dla a2−a1
17 maj 20:06