matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podobieństwa trójkątów
Charlie:
Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 60cm, a wys. poprowadzona do przeciwprostokątnej ma dł. 12cm. Oblicz długości boków tego trójkąta
17 maj 19:45
Eta:
(1) a+b+c= 60 => a+b = 60 −c |
2
a
2
+2ab +b
2
= (60−c)
2
z tw. Pitagorasa a
2
+b
2
= c
2
(1) c
2
+2ab=3600−120c +c
2
=> 2ab = 3600 −120c
a*b
c*12
P=
=
=> (2) : a*b= 12c
2
2
(1) 24c = 3600 −120c => 144c= 3600 =>
c= 25
to: (1) { a+b= 35 => a= 35 −b i (2) { a*b= 300 (35−b)*b= 300 => b
2
−35b +300=0 .......... Δ=.... dokończ
17 maj 21:28