fynkcje
sipipipi: funkcja kwadratowa rosnąca w przedziale (−∞,−3) ma wzór;
A.f(x)= −(x−3)2+1 B.f(x)= −(x+3)2+1 C.f(x)= −(x−1)2+3 D.f(x)= −(x−1)2−3
Odczytać wierzchołki,narysować wykresy
17 maj 19:00
R.W.17l: patrzysz po kolei eliminacji
np.
A. liczysz xW, wnioskuj całość (najlepiej narysuj wykres) i pomysl <czy przedział −nsk; −3
jest rosnacy> jak nie, to patrz kolejny podpunkt
17 maj 20:24
sipipipi: no jakbym wiedziała to bym zrobiła,ale nie wiem jak
17 maj 21:10
Godzio:
Podstać kanoniczna: f(x) = a(x − p)2 + q
Dla a < 0 ⇒ f ↗ ⇔ x ∊ (−∞,p)
Dla a > 0 ⇒ f ↗ ⇔ x ∊ (p,∞)
17 maj 21:25