dwadawd
karolajn: Trapez równoramienny o podstawach długości 4 cm i 9 cm oraz wysokości 10 cm podzielono na dwa
trapezy podobne prostą równoległa do podstaw. Oblicz pola otrzymanych trapezów
Obliczyłem x( to co dzieli) i skale− 2/3. Jak mam obliczyć wysokości ?
17 maj 17:56
Bogdan:

Wykorzystaj podobieństwo trójkątów: EBC i FLC
17 maj 18:14
Bogdan:
Jeśli skala podobieństwa figur podobnych jest równa k, to stosunek pól tych figur jest równy
k
2.
| | 4 | | P1 | | 16 | |
Tutaj k = |
| ⇒ |
| = |
| i P1 + P2 = P |
| | 9 | | P2 | | 81 | |
P to pole powierzchni trapezu ABCD, P
1 to pole trapezu KLCD, P
2 to pole trapezu ABLK.
17 maj 18:20