Pytanie czy zobiłam dobrze :)
Sylwusia: czy
√S24P−14P
wychodzi:
S2P−
12√P
i teraz pytanie,czy jak usunę z powyższego nierówność z mianownika to otrzymam
nie chce mi wyjść z tych kodów z boku, więc napiszę tak:
(S
√P−
12P) /2P
( w sensie że to co w nawiasie− licznik, a po znaku /− mianownik )
17 maj 17:50
Sylwusia: Prosze, to bardzo ważne

!
17 maj 18:08
Sylwusia:
17 maj 19:06
Sylwusia:
17 maj 20:42
Godzio:
Takiego przejścia jak Ty zrobiłaś, zrobić nie można
17 maj 20:51
Sylwusia: ale dlaczego?
to w takim razie jak powinno być?
17 maj 21:31
Sylwusia:
18 maj 14:32
Nie jestem mądry: √4P≠ 2P tylko 2√P
18 maj 14:36
Godzio:
Ty zrobiłaś coś takiego (to tylko przykład) :
√S2 − P2 = S − P
A to nie jest prawda. Wg Ciebie: √13 = √9 + 4 = 3 + 2 = 5 prawda ?
18 maj 14:46
Sylwusia: Nie jestem mądry: Ale tam jest ten pierwiastek, tylko nie wyszedł
A Godzio, to co mam po prostu zostawić w takiej formie?
18 maj 15:33
Godzio:
| | 1 | |
No tak, jedynie co możesz zrobić to |
| wyłączyć i spierwiastkować: |
| | 4 | |
| 1 | |
| √SP − P i tyle |
| 2 | |
18 maj 16:20
Sylwusia: no dobra dzięki bardzo
18 maj 19:46