Trudne....,: Wykresem funkcji jest kwadratowej : y= ax2 + bx+c jest parabolą przechodzącą przez
punkty
(-3,-3) i (0,9) Wierzchołek parabloi jest punkte którego pierwsza współrzędna jest równa
-2
a) wyznacz współćzynnik ab i c
b) naszkicj wykres tej funkcji
c) podaj przedział w któym funkcja jest malejąca...
7 kwi 16:03
Agatusia: ok, trzeba wykorzystac wszystkie dane i zbudowac rownania.
pierwsza wspol. wierzcholka = p = -b / 2a
podstawiajac
-2 = -b / 2a
-b = -4a
b = 4a
podsyawiamy obydwa punkty pod wzor f kwadratowej
-3 = 9a -3b +c
9 = 0 + 0 + c --> c = 9
liczymy a
-3 = 9a -3b + 9
-3 = 9a - 12a + 9 (podsyawilam b = 4a )
12 = 12a -9a
12 = 3a
a = 4
doliczamy b
b = 4a -> b = 16
y = 4 x
2 + 16 x + 9
rysujesz sam / sama

F malejaca <=> x ∈ ( -
∞ , -2 )
7 kwi 19:09
Podrabiacz: ok, trzeba wykorzystac wszystkie dane i zbudowac rownania.
pierwsza wspol. wierzcholka = p = -b / 2a
podstawiajac
-2 = -b / 2a
-b = -4a
b = 4a
podsyawiamy obydwa punkty pod wzor f kwadratowej
-3 = 9a -3b +c
9 = 0 + 0 + c --> c = 9
liczymy a
-3 = 9a -3b + 9
-3 = 9a - 12a + 9 (podsyawilam b = 4a )
12 = 12a -9a
12 = 3a
a = 4
doliczamy b
b = 4a -> b = 16
y = 4 x2 + 16 x + 9
rysujesz sam / sama
F malejaca <=> x ∈ ( - ∞ , -2 )
7 kwi 19:30