HELPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
biely: Dlaczego z trójkątnego skrawka kartonu o obwodzie 30 cm i polu 30 cm2 można wyciąć koło o
promieniu co najwyżej 2 cm? Zapisz uzasadnienie... HELP!
17 maj 17:19
Nie jestem mądry: Uzasadnienie:
Próbowałem wyciąć koło o promieniu większym niż 2cm . Wynik : nie udało się . Koniec dowodu
17 maj 17:22
biely: hah

dobreeee ale ja jednak musze miec to wiesz, tak naukowo xDD
17 maj 17:24
Nie jestem mądry: Wzór na pole trójkąta P=pr gdzie r − promień okręgu wpisanego a p to połowa obwodu
30= 15r ⇒ r=2 i tyle
17 maj 17:31
Nie jestem mądry: Możemy wyciąć koło o promieniu mniejszym od 2 ale nie większym
17 maj 17:35
biely: a w inny sposób jak to można zrobiĆ?
17 maj 18:03