HELPPPPPPPP
biely: Do przeprowadzenia doświadczeń na lekcji przygotowano dwa rodzaje zestawów doświadczalnych:mały
i duży. Zestawy tego samego rodzaju składały się z takiej samej liczby elementów. W 5 dużych
zestawach i 4 małych łącznie było 55 elementów. Liczba elementów w jednym małym zestawie
| | 5 | |
stanowiła |
| liczby elementów jednego dużego zestawu. ile elementów było w dużym zestawie |
| | 7 | |
a ile w małym?
17 maj 17:12
Mateusz: m−maly zestaw
d−duzy zestaw
m=57
5d+4m=55
5d+4(57d)==55
357d+207d=55
557d=55
d=7
m=5
spr
5*7+4*5=55
17 maj 17:41