pomocy
mirek: prosze o pomoc i sprawdzenie czy tak moge zrobic mam koncowke zadania taka : d=√4do kwadratu +8
dokwadratu , a dalej mam d=√12 do kwadratu wiec d=√144 d=12 chciałbym sprawdzic czy tak moge
i czy jest dobrze
17 maj 17:00
mirek: moge prosic kogos o pomoc w sprawdzeniu
17 maj 17:06
Mateusz: nie możesz mirek.
a=√4
b=8
a+b to nie 12, nie?
więc
a2+b2= 4+64=68
17 maj 17:06
mirek: ale ja mam mateusz pod pierwiastkiem 4 do kwadratu +8 do kwadratu czyli co nie moze byc ze
dodam cyfry czyli 12 do kwadratu tylko muszeosobno podniesc do kwadratu to jak wtedy mi to
wyjdzie
17 maj 17:12
mirek: i jak mozna o podanie wzoru i przykładu do tego zadania
17 maj 17:14
Mateusz: w takim razie mozesz to prosciej zrobic
√42+82 = √122 = 12
potęga redukuje pierwiastek nie trzeba wyliczać.
17 maj 17:17
mirek: własnie tak to zrobiłem jak napisałem teraz czyli to jest dobrze teraz zrobione te cyfry moge
dodac tak czy nie
17 maj 17:19
mirek: wiec wynik 12 jest dobrym, wynikiem
17 maj 17:21
mirek: ?
17 maj 20:10