równanie okręgu proszę pilne
ja: Mam zadanie:
napisz równanie okręgu , do którego należą punkty a= 2 i 3 b= 4 i −1 c = −5 i −4
Wychodzi trójkąt zacząłem pisać równanie 1 prostej aby wyszedł środek trójkąta, który będzie
promieniem koła i wychodzi mi x= −2−y nie wiem co to znaczy i co dalej zrobić. pomocy!
17 maj 16:50
PanCogito: co to znaczy, że a = 2 i 3 ?
17 maj 17:15
hwdtel:
(2−x
0)
2+(3−y
0)
2=(4−x
0)
2+(−1−y
0)
2=(−5−x
0)
2+(−4−y
0)
2
AB,AC,BC to są wektory
Jak sobie to obliczysz to wynik możesz podać w postaci parametrycznej
17 maj 19:28
x3:
Podsumowywując to co powiedział hwdtel:
Jeśli dane są trzy punkty: A(x
A;y
A) ; B(x
B;y
B) : C(x
C;y
C) to
równanie okręgu jest (x−x
0)
2+(y−y
0)
2=R
2 gdzie:
| | yAC(xB2+yB2−xA2−yA2)−yAB(xC2+yC2−xA2−yA2) | |
x0= |
|
|
| | 2|ABxAC| | |
| | xAB(xC2+yC2−xA2−yA2)−xAC(xB2+yB2−xA2−yA2) | |
y0= |
| |
| | 2|ABxAC| | |
18 maj 10:17
x3:
Oczywiście przez dane 3 punkty okrąg przechodzi
18 maj 10:20