Trójkąty.
Sylwia: W trójkącie równoramiennym ramię jest dwa razy dłuższe od podstawy, a suma długości promienia
okręgu wpisanego w ten trójkąt i promienia okręgu opisanego na tym trójkącie jest równa 11 cm.
Oblicz długość podstawy trójkąta.
17 maj 16:29
Sylwia: Podbijam, mądrzy ludzie z forum − pomóżcie...
17 maj 16:55
Sylwia: Podbijam
17 maj 17:38
Sylwia: Na pewno ktoś potrafi to zrobić...
17 maj 21:57
Ona:

Zrobiłam to ze wskazówką ze zbioru zadań, ale mam wynik
√15, a ma być 2
√15... może gdzieś
mam błąd rachunkowy i może go znajdziesz.
Oto moje rozwiązanie.
PΔ =
√p*(p−a)*(p−b)*(p−c) =
√5x*x*x*3x =
√15x4 =
√15 x
2 , p= 1/2 obwΔ , a,b,c to
kolejne boki Δ.
PΔ= p*r ⇒r= PΔ/p
PΔ = (abc)/4R ⇒ R= (abc)/4PΔ
Po podstawianiu liczb do wzoru:
r=
√15x/5
R=8
√15x/15
R+r = 11
Podstawiasz obliczone r i R do tego równania i rozwiązujesz i masz obliczonego x.
Tylko, że gdzieś mam błąd rachunkowy, bo mi wyszło
√15.
3
√15x/15 + 8
√15/15 = 11
11
√15x/15 = 11
x= (11*15)/11
√15 = 15/
√15 = 15
√15/15=
√15
19 maj 22:14