Pomóżcie.
Agula:

Wyznacz miary kątów trójkąta ABC.
kąt AOC = 30 stopni,
kąt COB = 70 stopni.
17 maj 16:12
ICSP: zauważ że trójkąty ACO i COB są równoramienne ( maja takie same boki − promienie okręgu)
17 maj 16:20
Agula: ok, obliczyłam Ze ten kąt połowa A jest równy 40 stopni , ale nie wiem jak liczyć inne kąty.
17 maj 17:10
Agula: 
?
17 maj 17:45
Cukier: Kąt AOB (zewnętrzny) jest równy 2 α, kąt C α. 360st. − 30+70 = 260/2=130 st.
Później zauważ, że CAB jest oparty na tym samym łuku co C−70−B.
A−30−C jest party na tym samym co ABC.
28 kwi 13:57