Wielomiany
Karpiu: Rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni.
(2x+3)(x+1)−(x−1)(3x−2)
Cześć wam mam problem z rozwiązaniem takiego typu przykładem. Próbowałem zrobić, ale wynik mi
nie wychodzi

a takie moge mieć na spr.) Akurat w tym przykładzie najpierw pomnożyłem
nawiasy a potem rozwiązałem za pomocą delty, ale niestety nie wychodzi.
17 maj 16:01
Karpiu:
17 maj 16:27
Karpiu: Pomożecie, czy to takie jest trudne
17 maj 17:01
Nie jestem mądry: przecież już jest rozłożony
17 maj 17:03
Karpiu: Niestety nie jest
17 maj 17:14
PanCogito: | | 3 | |
(2x+3)(x+1)−(x−1)(3x−2) = (2x+3)(x+1)+(x+1)(3x−2) = (x+1)(2x+3)(3x−2) = 2(x+1)(x+ |
| )(3x−2) |
| | 2 | |
=
17 maj 17:50
Karpiu: Nie wiem czy jest to do końca dobrze. W rozwiązaniu ma być: −(x−5−√26)(x−5+√26)
Czyli najwyraźniej trzeba się tutaj posłużyć wzorem skróconego mnożenia. Tylko nie wiem jak to
poprawnie wykonać
17 maj 18:14
Karpiu: Mam jeszcze pomysł, żeby to co się powtarza wystawić przed nawias czyli (x+1)(x−1). Nie wiem
macie inny pomysł
17 maj 18:17
PanCogito: Chyba rzeczywiście coś skopałem

(2x+3)(x+1)−(x−1)(3x−2) = 2x
2+5x+3−3x
2+5x−2 = −x
2+10x+1 ⇒ Δ = 104 ⇒
√Δ = 2
√26
x
1 = 5+
√26 x
2 = 5 −
√26
(x − 5−
√26)(x−5+
√26)
17 maj 18:44
17 maj 19:15