Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego,
Jutka: Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest romb o
przekątnej długości 12 i 16, a przekątna ściany bocznej bryły ma długość 22.
Bardzo proszę was o pomoc.
17 maj 15:01
Mateusz: pc− pole pow calk gran.
a=22
b=16
c=12
pole rombu −z
z= bc/2
bok podstawy = g
strzelasz pitagorasa
g2= (1/2b)2+(1/2c)2
g=10
h− wysokosc naszego graniastoslupa liczysz tez z pitagorasa
h=√222−102
PC=z+ 4*hg
17 maj 17:14
Pomocy: dzięki
17 maj 17:44