wielomiany
nuśkaa: 5x3−3x2−20x+12 kto wie jak to zrobić
17 maj 14:57
Vizer: I co z tym trzeba zrobić? Rozłożyć na czynniki, wyliczyć pierwiastki
17 maj 14:58
Nie jestem mądry: (5x3−20x)−(3x2−12)= 5x(x2−4)− 3(x2−4)= (5x−3)(x−2)(x+2)
17 maj 15:00
nuśkaa: a możecie zrobić mi jeszcze 3 przykłady
3x3−4x2−18x+24
−2x3−x2+10x+5
−2x3+3x2+18x−27
17 maj 15:03
Nie jestem mądry: (3x
3−18x) − (4x
2−24)= 3x(x
2−6) − 4(x
2−6)= (3x−4)(x−
√6)(x+
√6)
(−2x
3+18x) +( 3x
2−27)= −2x(x
2−9)+ 3(x
2−9)= (3−2x)(x−3)(x+3)
trzecie spróbuj sama
17 maj 15:08
nuśkaa: ok
17 maj 15:08