Ile jest chlopców ile dziwewczat
YoGi : Pewna klasa , w której są dziwczyny i chłopcy liczy 27 uczniów. Gdyby chłopców bylo dwa razy
więcej , a dziewczyn dwa razy mniej , to klasa liczylaby 24 uczniów Ile jest dziwecząt a ile
chłopców
17 maj 14:36
Nie jestem mądry: x − liczba dziewczyn
y− liczba chłopców
x+y= 27
| x | |
| +2y=24 prosty układ równań do rozwiązania  |
| 2 | |
17 maj 14:42
YoGi : A caly rozwiazanie mozna bo niewiem czy bd dobrze
17 maj 14:48
Nie jestem mądry:
x= 27−y
27−y+4y= 48
x=27−y
3y= 21
x=27−y
y=7
x=27−7=20
y=7
W klasie jest 7 chłopców i 20 dziewczyn
17 maj 14:52