Marcin: Proste k: x + y − 5 = 0 i m: 2x − y − 4=0 przecinają się w punkcie C. Wiedząc że A jest
punktem przecięcia prostej k z osią OY, natomiast B− punktem w którym prosta m przecina oś OX,
oblicz odległość punktu C od środka odcinka AB.
Pomoże ktoś? Błagam, jutro mam pracę klasową, a moja sytuacja jest nieciekawa.
17 maj 14:25
Nie jestem mądry: najpierw znajdz punkt przecięcia C tych prostych k i m rozwiązując układ równań:
y= 5 − x
y= 2x − 4
C=(3,2) ( już obliczyłem

Prosta k przecina się z osią OY w punkcie (0,5)
bo x=0 a y= 5−o=0 więc A=(0,5)
Prosta m przecina oś OX w punkcie (2,0)
b0 y=o −2x= −4 x=2 więc B=(2,0)
Środek odcinka AB gdzie A=(0,5) B=(2,0) ma współrzędne :
Teraz skorzystaj ze wzoru na długość odcinka o końcach w punktach A=(x
a,y
a)
B=(x
b,y
b)
AB=
√ (xb−xa)2+(yb−ya)2
| | 5 | |
i wyznacz długość odcinka o końcach C+(3,2) i D=(1, |
| ) |
| | 2 | |
17 maj 14:39