matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
Madamme:
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego a
n
a
6
= 20 a
10
= 4
17 maj 12:01
Bogdan:
4 − 20
r =
= −4
10 − 6
a
n
= a
k
+ (n − k)*r ⇒ a
n
= 4 + (n − 10)*(−4) ⇒ a
n
= −4n + 44
17 maj 16:06