oblicz logarytm
zocha: oblicz:
Próbowałam to rozpisać ale za każdym razem wychodzi mi inny wynik bardzo proszę o pomoc w
rozwiązaniu tego logarytmu
17 maj 11:57
magda: log3−log
12=log(3:
12)=log6
| | 1 | | 1 | |
(log6)−2=( |
| )2= |
| |
| | log6 | | (log6)2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| :3= |
| |
| = |
| = |
| = |
| |
| (log6)2 | | (log6)2 | | 3 | | 3log26 | | log263 | | log2216 | |
17 maj 12:39
zocha: | | 1 | |
czemu jest taki dziwny zapis jeszcze się z takim nie spotkałam |
| ? chodzi mi o |
| | log2216 | |
ten log
2 nie powinno być tak log
2 216? może mi ktoś wyjaśnić? będę wdzięczna.Dzięki wielkie
z góry.
17 maj 13:07
Sabin:
To jest po prostu logarytm podniesiony do kwadratu.
np. log5x*log5x = log52x
17 maj 14:20
zocha: dzięki za odpowiedź. ale i tak nie bardzo jeżę, bo nie umiem przykleić tego wzoru do tego
przykładu
17 maj 14:33
zocha: możecie mi podać parę prostszych przykładów, żebym mogła poćwiczyć. a w razie czego pomóc w
zrozumieniu tego tematu?
17 maj 14:47
17 maj 14:48