Równanie
Równanie: Jak rozwiązać zagadnienia początkowe równania różniczkowego?
y''−6y'+9y=9x2−12x+2 , y(0)=1 , y'(0)=3
17 maj 10:38
Jack:
rozwiąż standardowo równanie różniczkowe, a na samym końcu mając już odpowiedź (
y(x)=c1e3x+c2xe3x+x2) podstaw warunki początkowe (dla drugiej danej musisz policzyć
jeszcze pochodną i dopiero potem wykorzystać dane). Mi wyszło y(x)=e3x+x2
17 maj 12:01
Równanie: Prawą stronę ile razy pochodną mam liczyć?
17 maj 12:16
Jack:
ani razu...

Najpierw rozwiąż równanie jednorodne, potem niejednorodne, a dopiero na końcu
policz pierwszą pochodną wyniku.
17 maj 12:32
Równanie: Chyba coś nie rozumiem...
y''−6y'+9y=0
r2−6r+9=0
Δ=0
r=3
Ukl. fund.:y1=c1e3x
Rozw. ogólne: y=c1e3x
Uzmienniać teraz stałą y=c1e3x ?
17 maj 19:08
17 maj 19:14
Jack:
pierwiastek jest podwójny (k=2) więc układ fund. ma inną postać: y1=c1e3x+c2xe3x
17 maj 20:45
Jack:
prościej będzie zgadywać: y0=ax2+bx+c. Ale można oczywiście metodą uzmienniania stałej.
17 maj 20:47
Jack:
PS Nie bój się, mój wynik jest ok − sprawdziłem.
17 maj 20:49
Równanie: Wytłumacz mi tylko, dlaczego pierwiastek jest podwójny skoro Δ=0 ? I na jakiej zasadzie się
zgaduje, bo z tego co widziałem czasem y0 jest postaci np. y0=x2(Ax2+Bx+C). Od czego to
zależy?
18 maj 08:01
Jack:
dlaczego pieriwastek jest podwójny, skoro
Δ=0? Hmmm to wynika ze wzorów na pierwiastki,
Czyli x
1=x
2 − mówimy że pierwiastek jest podwójny.
Jeśli chodzi o zgadywanie, to jest mnóstwo zasad − ciężko mi choćby część z nich tutaj
przedstawić. Najprościej zerknąć np. do Krysickiego (choć on chyba skupia się na równaniach 1
rzędu).
Niemniej, y
0=x
2(ax
2+bx+c) będziemy przewidywali, gdy po prawej stronie będzie
wielomian stopnia 2 (stąd nawias − ax
2+bx+c) oraz liczba 0 będzie
2−krotnym
pierwiastkiem równania charakterystycznego.
18 maj 12:44
Równanie: Obliczyłem. Tylko do czego mam podstawić teraz y(0)=1 , y'(0)=3?
18 maj 13:08
Jack:
pierwsza daną ( y(0)=... ) do rozwiazania y(x), druga daną (y'(0)=... ) do pochodnej
rozwiazania.
18 maj 13:41
Równanie: Jeśli byś mógł tylko mi napisać jakie całki mam przewidywać w:
a) y''+'=2(1−x)
b) y''+y'=e−x
18 maj 13:45
Jack:
a) napisz jeszcze raz
b) równanie charakterystyczne ma pierwiastki w r=−1 (krotność 1) oraz r=0, dlatego całka
przewidywana będzie miała postać: y1=Ax1e−x
18 maj 13:54
Równanie: a) y''+y=2(1−x)
18 maj 13:55
Jack:
a) r
2+1=0
(r−i)(r+i)=0
r
1=i r
2=−i (dwa pierw. sprzężone)
Przy jednorodnym przywidujesz:
y
1=x
me
αx(P*cos(βx)+Q*sin(βx) )
gdzie z=α+βi jest m−krotnym pierwiastkiem r. ch−cznego.
Przy niejednorodnym tak, jak wcześniej.
Wieczorem zerknę jak Ci poszło − możesz napisać rozwiązanie
18 maj 14:08
kika: bardzo fajna strona dzieki wam dostałam 5 z matmy

dziękuje Wam
18 maj 14:11
Równanie: Nie wiem dlaczego, ale tych równań różniczkowych nie mogę zrozumieć... Mam jeszcze do zrobienia
3 podpunkty i chyba będzie wielka klapa.
Zatem przewiduje całkę y1=x2e0x(0*cosx−0*sinx) ?
18 maj 15:34
Równanie: Jeśli byś mi pomógł w pozostałych, byłbym bardzo, bardzo wdzięczny. Praktycznie w każdym
dochodzę tylko do rozwiązania ogólnego.
1) y''+y=2(1−x)
r2+1=0
r1=i lub r2=−i
Rozwiązanie ogólne: y=c1cosx + c2sinx
I stoję w miejscu...
2) y''+y'=e−x
r2+r=0
r1=0 lub r2=−1
Rozw. ogólne: y=c1+c2e−x
Tutaj przewidujemy całkę y(x)=Axe−x ?
3) y'''−3y''+3y'−y=excosx
(r−1)3=0
Rozw. ogólne: y=c1ex+c2xex+c3xex
I znów tutaj mam problem. Jaką całkę przewidzieć?
4) y''+9y=3sin3x+2cos3x
r2+9=0
r1=3i lub r2=−3i
Rozw. ogólne: y=c1cos3x+c2sin3x
Przewidujemy całkę y=Acos3x+Bcos3x?
To już koniec. Z resztą zadań jakie miałem z równań jakoś sobie poradziłem. Tylko te 4 powyżej
sprawiają mi trudności.
Z góry bardzo Ci dziękuję za okazaną pomoc, Jack.
18 maj 21:31
Równanie: Jack albo ktoś inny rzuci na to okiem?
19 maj 08:33
Równanie: ?
19 maj 19:55
20 maj 10:30