ciekawe?
Aga: Wyobraź sobie, że stoisz na platformie widokowej nad brzegiem morza. Jak daleko od Twoich oczu
jest horyzont, jeśli Twoje oczy znajdują się na wysokości 5 m nad poziomem morza? przyjmij, że
promień Ziemi ma długość 6371 km.
17 maj 10:05
Aga: macie jakiś pomysł jak się za to zabrać?
17 maj 10:10
Aga: Znalazłam wzró d=2,08*√a, gdzie d − odległość w milach morskich 1 mila = 1,852 km a a to
wysokość na której znajduje się obserwator. Pozdrawiam AGA
17 maj 10:48
Bogdan:

a = 5, r = 6371, (zakładamy, że mamy do czynienia z kulą)
Wystarczy zastosować twierdzenie Pitagorasa.
17 maj 11:18
Bogdan:
a = 5 m i r = 6371 km
17 maj 11:19