prosze o rozwiązanie
czesio??: prosze o rozwiązanie
Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = lnx−x x∊<1/2, 2>
1. Wyznaczamy wartość funkcji na końcach przedziałów
2. Wyznaczamy pochodną, jej miejsca zerowe i wartości funkcji w miejscach zerowych leżących
wewnątrz przedziału
3. Wymieramy największą/najmniejszą z wartości otrzymanych w punkcie 1 i 2
17 maj 08:13
voltage: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| )=ln |
| − |
| = −ln2 − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
f(2)= ln2 −2
W.K.I.E.F.
f'(x)=0
1−x=0 =>x=1
ln1−1=0−1=−1 (odczytując z wykresu pochodnej można wywnioskować, że jest maksimum tej funkcji)
ln2≈0,693
−ln2≈−0,693
ln2−2≈ −1,31
y
max=−1
y
min=ln2−2
17 maj 08:47
czesio??: dzięki
17 maj 10:21