logarytmy
ddddddddddddddd: 7x=3
16 maj 23:18
Godzio:
logab = c ⇔ ac = b
Podstaw i masz wynik
16 maj 23:19
ddddddddddddddd: log73=x ?
16 maj 23:21
Godzio:
Ok, log73 = x − mam nadzieje, że o to chodziło
16 maj 23:23
ddddddddddddddd: dziękuje Ci .
16 maj 23:25
ddddddddddddddd: a jak mam 3x+1 = 4
16 maj 23:27
ddddddddddddddd: a jak mam 3x+1=4
16 maj 23:28
Godzio:
3x + 1 = 4
3x = 3
Pytanie: Trzy do której potęgi da wynik trzy ?
Odp: Dla x = ?
16 maj 23:28
Godzio:
A to wtedy tak samo, z definicji, tylko że Twoim "c" jest x + 1, na końcu żeby obliczyć x
trzeba będzie odjąć 1
16 maj 23:29
ddddddddddddddd: wiec log34=x+1 i co dalej ?
16 maj 23:31
Godzio:
Przeczytaj to co napisałem
16 maj 23:32
ddddddddddddddd: no ok. ale w odp jest cos takiego: log34−1 = x
a nie mozna odrazu napisac iż log33=x. i wtedy x=1?
16 maj 23:33
Godzio:
Ale Ty masz 3x + 1, a nie tak jak na początku napisałeś 3x + 1
3x + 1 = 4
log34 = x + 1 / − 1
x = log34 − 1
16 maj 23:34
;): | | 4 | |
log34 − 1 = log34 − log33 = log3 |
| |
| | 3 | |
16 maj 23:35
ddddddddddddddd: no pomylilo mi sie, przepraszam. ale nie rozumiem co Ty dzielisz przez tą 1 ?
" log34 = x + 1 / − 1 "
16 maj 23:36
Godzio:
Zapisałem formalnie, że odejmuje 1 stronami
16 maj 23:37
Eta:
16 maj 23:37
;): Nie dzieli tylko odejmuje stronami jest −1
16 maj 23:37
ddddddddddddddd: no ale dlaczego ?
16 maj 23:39
Godzio:
O tak zapisałem, żeby było wiadomo skąd się wzięło x = log34 − 1, niektórzy tego nie
wiedzą skąd to się bierze dlatego napisałem
16 maj 23:40
ddddddddddddddd: czyli poprostu ją przeniosles, tak? Sorry, za moje tepostwo, ale dopiero zaczynam logarytmy w
lo.
16 maj 23:41
;): Godzio musisz pokazać że nadajesz się na nauczyciela matematyki
16 maj 23:41
Godzio:
Tak, po prostu przeniosłem
16 maj 23:42
ddddddddddddddd: no ok. i wracamy do punktu wyjscia, skora ja przeniosles, to dlaczego jej nie mozna odjac od
tej 4 i wtedy wyjdzie x = 1

hehe
16 maj 23:43
Godzio:
Bo nie można odejmować liczby logarytmowanej i zwykłej liczby
loga(b) − c ≠ loga(b − c)
16 maj 23:45
Eta:
logarytm "trzyma tylko czwórkę " , a jedynka jest poza log.
16 maj 23:46
ddddddddddddddd: czyli mozna zapisac, x=log34 − log33 ? i wtedy log34/3 ?
16 maj 23:46
ddddddddddddddd: ostatnie pytanie

dobrze to ?
2
3x−1=5
log
25=3x−1
log
25+1=3x/:3
16 maj 23:51
Godzio:
Tak tylko podziel na 3 i git
16 maj 23:52
ddddddddddddddd: log25/3+1/3= x ?
16 maj 23:53
Godzio:
| | 5 | | 1 | |
Żeby przypadkiem nie napisać log2 |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | |
16 maj 23:55
ddddddddddddddd: zieeeny ale to głupieee..
16 maj 23:56