Rozwiąż rówanie
Dom93: | 3 | | 2 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| x + 1 | | x − 1 | | x2 − 1 | |
16 maj 23:09
Godzio:
D = R − {−1,1}
| 3 | | 2 | | 2 | |
| − |
| = |
| / * (x − 1)(x + 1) |
| x + 1 | | x − 1 | | x2 − 1 | |
3(x − 1) − 2(x + 1) = 2
3x − 3 − 2x − 2 = 0
x = 5
16 maj 23:10
Dom93: Co się dzieje z −2? Jak mnożysz: −2(x+1) to powinno wyjść: −2x − 2. U Ciebie nie ma tej dwójki.
To się, w którymś momencie skraca?
16 maj 23:19
Godzio: Jak nie ma jak jest

?
16 maj 23:19
Godzio:
Aaa 2 mi zniknęła ... Popraw sobie
16 maj 23:19
Dom93: To w takim razie co się dzieje z 2 z prawej strony?
16 maj 23:20
Dom93: Ok. Czyli wynik powinien być 7,tak?
16 maj 23:20
Godzio: Tak
16 maj 23:21
Dom93: Potrafiłbyś wyznaczyć z tego pierwiastki?
| (x + 5)(x−4)(x−1) | |
| |
| x2 − 25 | |
16 maj 23:23
Godzio:
Całość = 0 ?
16 maj 23:25
Dom93: Tak
16 maj 23:25
Godzio:
D = R − {−5,5}
Więc pierwiastkami są x = 4 lub x = 1, (x = −5 odrzucam bo nie należy do dziedziny)
16 maj 23:26
Dom93: Dzięki
16 maj 23:27