matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
olka:
Wykazać, że równanie x*2
x
=1 posiada tylko 1 rozwiązanie. Wiecie jak się za to zabrać?
16 maj 21:24
Bogdan:
Można tak spróbować: x ≠ 0
1
2
x
=
x
1
y = 2
x
i y =
x
1
Po naszkicowaniu wykresów y = 2
x
i y =
widzimy, że wykresy przecinają się
x
1
w jednym punkcie, co oznacza, że równanie 2
x
=
, czyli równanie x*2
x
= 1 ma
x
jedno rozwiązanie.
17 maj 01:23