trygonometria równania
Niki: rozwiąż równanie
16 maj 21:22
Godzio:
| 4cosx − sin2x | | π | |
| = 4cos2x D = R − { |
| + kπ} |
| cosx | | 2 | |
4cosx − sin2x = 4cos
3x
4cos
3x − 4cosx + sin2x = 0
−4cosx(1 − cos
2x) + sin2x = 0
−4cosx * sin
2x + sin2x = 0
−2sin2x * sinx + sin2x = 0
sin2x(−2sinx + 1) = 0
Dalej sobie poradzisz ?
16 maj 21:25
Niki: −4cosx * sin2x + sin2x = 0
−2sin2x * sinx + sin2x = 0
nie rozumiem tego, jak nagle z 4cosx i sin2x robi sie 2sin2x i sinx..?
16 maj 21:31
Godzio:
−4cosx * sin2x = −2 * sinx * 2sinx * cosx = −2sinx * sin2x
16 maj 21:33
Niki: a ok..
ciagle mam problem z tymi wzorami.
dzieki wielkie !
16 maj 21:34