PROblem
TOmek: W meczu piłki nożnej wystąpiło dwunastu piłkarzy drużyny A z numerami na koszulkach od 1 do 12
i trzynastu zawodników drużyny B oznaczonych numerami od 1 do 13. Po meczu dokonano losowego
wyboru zawodników do kontroli antydopingowej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
zawodników, którzy grali z różnymi numerami na koszulkach jeżeli:
b) wybrano czterech zawodników −po dwóch z każdego zespołu
brak pomysłow
16 maj 21:14
TOmek:
16 maj 21:32
adrian: Ω = C
122 * C
132
A − ...
A = C
122 * C
13−22
ja bym tak zrobił
masz wynik

16 maj 21:35
16 maj 21:36
adrian: a nie, musi chyba tak być
A = C122*C132 − C122
16 maj 21:39
adrian: nie mam pojecia, zaraz się może coś wymyśli
16 maj 21:40
xyz: | | 12! | | 13! | |
omega: |
| * |
| =66*78 |
| | 2! * 10! | | 2! * 11! | |
| | 12! | | 11! | |
A= |
| * |
| =66*55 |
| | 2! * 10! | | 2! * 9! | |
chyba w ten sposob, czyli kombinacja z 12 2 razy kombinacja z 13 2
A= kombinacja z 12 2 razy kombinacja z 11 2, bo juz dwojka poszla z tamtej druzyny czyli nie
mozna wybrac tych dwoch osob z druzyny drugiej, zeby nie bylo tych samych numerow
chyba trzeba tez rozwazyc przypadek co by bylo gdyby wybrano najpierw jakis numer z druzyny B i
numer 13 z druzyny B, a wiadomo ze druzyna A ma numery od 1−12 czyli 13 nie wystepuje u nich
16 maj 21:47
TOmek: trudne
16 maj 21:55