podpis.:

zad1.
6% −−−−−> 9
100% −−−−− x
mnożymy na ukos
6x = 900
x = 150
zad2.
na osi widzisz przedział jeden to znaczy nie takie coś jak u mnie na rysunku, że z obu stron
tylko jeden. czyli będzie to A, C lub D bo one mają "≤"
wyznaczasz sobie środek przedziału {6+2}{2} = −2 i teraz już wiesz
x = −2 czyli x + 2 = 0 odpC.
|x+2| ≤ 4
podpis.:

|x+2| ≤ 4 <−−−−−− ten zapis oznacza że odległość od −2 jest mniejsza bądź równa 4 i sprawdź
czy to się zgadza. napewno.
zad3.
zbiór wartości to znaczy jakie przyjmuje y−ki
y∊<−2,5> odp B
A nie może być bo tam jest przedział otwarty, a ponieważ −2 i 5 też należy do zbioru wartości
więc
y∊<−2,5> odp B
zad4.odp D
ja sobie podstawiałem. jak dałem m=3 to wzór funkcji=2x+2 no i to nie zgadza się z założeniem,
że dodatnie jest tylko dla x<1 bo dla x=5 bedzie 12
jak podstawiłem x=1 to funkcji wygląda tak: y=2 czyli jest stała (zawsze dodatnia).
jak podstawiłem x=0 to y = −x + 2 i zauważ ze to jest dadatnie także dla x=1, czyli nie spełnia
założenia
i ostatnie y= −2x + 2 widać ze dla x=1 funkcji jest równa zero czyli dopiero dla x<0 jest
dodatnia.
zad5.
3(1− x) + x > 3(3−2x) wymnażam to
3 −3x + x > 9 − 6x
3 −2x > 9 − 6x
4x > 6
x>
64
x >
32
Odp.: D
bo tylko
√5 jest >
32.
zad6.
podstawiamy za x wartości miejsc zerowych, czyli:
0 = a(−2)
2 + 3*(−2) − 6
0 = a*1 + 3*1 − 6
0 = 4a −6 −6
0 = a + 3 − 6
0 = 4a − 12
0 = a − 3
a = 3, Odp.:a.
zad7.
układ równań
a− długość krutszego boku, b−długość dłuższego boku.
ab=12
2a+2b=14
ab = 12
a + b = 7
ab = 12
a = 7 − b
(7−b)b = 12
a = 7−b
7b − b
2 − 12 = 0
a = 7 − b
−b
2 + 7b − 12 = 0
a = 7 − b
pamiętajmy zawsze że a i b >0 (bo to sa długości boków i nie mogą być < 0)
−b
2 + 7b − 12 = 0
Δ = 49 − 48 = 1
√Δ = 1
b
1 =
−7−1−2 = 4
b
2 =
−7+1−2 = 3
czyli
a
1 = 3
a
2 = 4
widzimy, że albo mamy pare 3 i 4 albo 4i 3 czyle ze to to samo
Odp C
przekątna ma długość 5, można to łatwo obliczyć z twierdzania pitagorasa, oznaczmy przekątna
przez p
p
2 = a
2 + b
2 = 9+16 = 25
x =
√25 = 5
zad8.
x
2 > 5x
x
2 − 5x > 0
x (x − 5) > 0
x=0 (lub)∨ x=5
ramiona skierowane w górę i jest to parabola
większe od zera (tam gdzie przerywane linie)
dla x∊ (−
∞, 0) ∪ (5, +
∞)
Odp.::B
zad9.
jedynka trygonometryczna
sin
2α + cos
2α = 1
cos =
√1 − sin2α =
√1−1625 =
√925 =
35
Odp.:A
drugą ture spróbuj zrobić sam jak nie będziesz umiał to napisz, ale próbuj.