prosze o sprawdzenie
lili2222: Dobry wieczór mam prośbe czy mógł by ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałam równanie metodą
Wyznacznikowa bardzo prosze o pomoc zalezy mi aby zrozumieć gdzie robię błąd:
3x−2y=4
x+5=7
w 1 3=1*5=1*3=5−3=2
1 5
Wx 4 3=4*5=3*7=20−21=−1
7 5
Wy 1 4=1*7−4*1=7*4=2−8=−6
1 7
16 maj 20:53
b.: drugie równanie to
x+5=7
czy
x+5y=7?
zakładam, że to drugie.
wyznacznik główny
W = | 3 −2 | = 3*5−(−2)*1 = ...
| 1 5 |
(wpisujesz do macierzy współczynniki stojące przy x i y)
Wx = | 4 −2|
| 7 5 |
(zastępujesz kolumnę odpowiadającą x−owi kolumną wyrazów wolnych)
spróbuj jeszcze raz Wy
16 maj 21:10
pomagacz:
|3 −2|
W= | | = 3*5 − (1*(−2)) = 5 − (−2) = 5+2 = 7
|1 5 |
|4 −2|
W
x= | | = 4*5 − (7*(−2)) = 20 + 14 = 34
|7 5 |
|3 4|
W
y= | | = 3*7 −1*4 = 21 − 4 = 17
|1 7|
16 maj 21:11
lili2222: x+5y=7
16 maj 21:17
lili2222: aha a jak zrobic do tego sprawdzenie
16 maj 21:27