Proste zadanie z całek
Krzysiek: Witam, proszę o pomoc w prostym zadaniu:
∫( ((√x − 1)3) / (x) )dx
16 maj 19:55
Bogdan:
No cóż, trzeba po prostu rozwinąć wyrażenie w liczniku wzorem skróconego mnożenia (a − b)3
i następnie rozpisać funkcję podcałkową na cztery ułamki, każdy z mianownikiem x, dalej
uprościć ułamki i wyznaczyć całki z uproszczonych wyrażeń.
17 maj 01:48
adam: ∫ ((
√x − 1)
3 / x )dx = ∫ ((
√x3 − 3
√x2 + 3
√x − 1)/x)dx =
∫ x
3/2 /x dx − ∫ 3 dx + 3 ∫ x
1/2 / x dx − ∫ 1/x dx =
∫ x
1/2 dx − 3 ∫ x
0 dx + 3 ∫ x
−1/2 dx − ∫ x
−1 dx =
3/2 x
3/2 − 3x + 6x
1/2 − ln |x| + C
Włala

Wyślę, że dobrze zrobione.
17 maj 21:58
Bogdan:
| | 2 | | 3 | |
Dobrze z małą poprawką. W pierwszym składniku powinno być |
| , a nie |
| |
| | 3 | | 2 | |
17 maj 22:08