f(x)
.:?:.: Funkcje

Pomoc w zadanku Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli:
f(x)=
2(x−1)(x+7)
16 maj 19:44
voltage: mianownik musi być różny od zera
16 maj 19:46
.:?:.: 
?
nie rozumiem
16 maj 19:49
Godzio:
Nie można dzielić przez zero więc:
(x − 1)(x + 7) ≠ 0
x = ... lub x = ...
D = R − { ... , ... }
16 maj 19:50
.:?:.: sry nie ten przykład
to ten:
f(x)=3−52x+5
16 maj 19:50
Godzio:
Sorki za błąd:
x ≠ ...
i x ≠ ...
16 maj 19:51
Godzio:
Tak samo,
2x + 5 ≠ 0 ⇒ x ≠ ... Czyli D = R − { ... }
16 maj 19:52
.:?:.: //:2
16 maj 19:53
.:?:.: oj raczej /:2
16 maj 19:53
Godzio:
Przenieś 5 na drugą stronę i podziel przez 2
16 maj 19:54
.:?:.: 2x+5≠0
2x≠−5 /:2
x≠−2.5
tak ma być?
i co dalej?
16 maj 19:57
Godzio:
Teraz zapisz dziedzinę wiedząc że punkt x = −2,5 do niej nie należy
16 maj 20:04
.:?:.: yy ok spróbuje
D=R−{−2,5}
Jeszcze mam 1 zadanko do zrobienia

To samo polecenie
1)f(x)=
√x2+3
2) f(x)=
√2x2
16 maj 20:10
.:?:.: ?
16 maj 20:16
Godzio:
Nie można pierwiastkować liczb ujemnych
Czyli:
1) x2 + 3 ≥ 0 −− x ∊ R bo nierówność jest zawsze spełniona
Podobnie w 2)
16 maj 20:18
.:?:.: i nic nie trzeba liczyć?
16 maj 20:23
Godzio:
A tym wypadku nie
16 maj 20:24
.:?:.: dzieki
16 maj 20:30