siemka, teraz to ja potrzebuję pomocy w zadaniu na elektronikę, muszę policzyć długość drutu
potrzebnego do nawinięcia na płytę CD lub okrągły kartonik. Zawijanie trzeba zacząć od punktu
na obwodzie okręgu o promieniu r2 i skończyć na obwodzie okręgu o promieniu r1. Drut ma
średnicę 0.2 mm a chciałbym nawinąć 150 zwojów, czyli odległość między początkiem a końcem
cewki wynosi r1 − r2 = 150*0.2mm = 30mm = 3cm. Wiem, że trzeba policzyć długość obwodu
większego okręgu i mniejszego okręgu, a później podstawić pod jakiś wzór, szukałem go na
google'ach ale znaleźć nie mogłem, może ktoś wie jak obliczyć długość drutu?
| πDH | ||
J= | ||
| 10d |
| 0.2 | ||
d − średnica drutu w metrach (1m = 100cm = 1000mm, | = 0,0002m)
| |
| 1000 |
pomóż ktoś
wpadłem na taki sposób:
odzielę część od rysunku (do góry po lewej) i otrzymiję trójkąt równoramienny o kącie 72o
(rysunek po prawej), połowa tego trójkąta tworzy inny trójkąt prostokątny (rysunek na dole).
Z tangensa:
tg(36o) = y5
oraz:
tg(36o) = x2
tg(36o) = 0,7265
i każdą wartość x i y oddzielnie obliczam i wychodzi mi:
x = 1,4531cm
y = 3,6327cm
Wracam do trójkąta równoramiennego, drut mieści się między zielonymi odcinkami oraz w
prostokącie z trójkątów po prawej, 2x * 150 + y * 150 = 217,96 + 544,91 = 762,87cm = 7,63m,
to jest długość drutu potrzebnego do nawinięcia na segment całej zwojnicy, która zawiera 5
segmentów, 5 * 7,63 = 38,14m.
wpadłem na taki sposób:
odzielę część od rysunku (do góry po lewej) i otrzymiję trójkąt równoramienny o kącie 72o
(rysunek po prawej), połowa tego trójkąta tworzy inny trójkąt prostokątny (rysunek na dole).
Z tangensa:
tg(36o) = y5
oraz:
tg(36o) = x2
tg(36o) = 0,7265
i każdą wartość x i y oddzielnie obliczam i wychodzi mi:
x = 1,4531cm
y = 3,6327cm
Wracam do trójkąta równoramiennego, drut mieści się między zielonymi odcinkami oraz w
prostokącie z trójkątów po prawej, 2x * 150 + y * 150 = 217,96 + 544,91 = 762,87cm = 7,63m,
to jest długość drutu potrzebnego do nawinięcia na segment całej zwojnicy, która zawiera 5
segmentów, 5 * 7,63 = 38,14m.