oblicz współrzedne punktów przecięcia wykresów funkcji
pancernik : Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania, dzięki z góry!
Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresów funkcji y=1/2 x2 +6x+ 16 oraz y=x+8
16 maj 19:21
Godzio:
x
2 + 10x + 16 = 0
Δ = 100 − 64 = 36
√Δ = 6
| | −10 + 6 | | −4 | |
x1 = |
| = |
| = −2 ⇒ y = 6 |
| | 2 | | 2 | |
| | −10 − 6 | | −16 | |
x2 = |
| = |
| = −8 ⇒ y = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Punkty przecięcia: A(−2,6) B(−8,0)
16 maj 19:35
Kaja: A skąd wzięło się te y=6 i y=0 ? Gdzie to znaleźć ? Przepraszam ,że tak pytam ,ale jestem
beznadziejna z matmy i próbuje to zrozumieć
7 maj 10:21
6latek: Wstawiasz sobie wyliczne x np do rownania prostej y=x+8
Masz x1=−2
to y=−2+8=6
masz x−2=−8
to y=−8+8=0
Ale rowniez te wyliczone xy mozesz wsrawic do rownania paraboli wyjdzie to samo
Ale z rownania prostej lepiej sie liczy
7 maj 10:27
6latek : Pisze ze beznadziejna a nie probuje zrozumieć
7 maj 14:22