Robercik.....: Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x) =(2-x)2
a) wyznacz najmniejszą i największą wartosć funkcji f w przedziale <0.5>
b) rozwiąż nierównośc f(x) -(2-x)> 0
7 kwi 16:00
Robin: Narysuj sobie wykres funckji:
a) z wykresu widać że najmniejsza wartość będzie w wierzchołku dla x=2 , y=0, a
największa dla x=5, y=9
b) x2-4x+4-(2-x)>0 x2-3x+2>0 liczysz deltę, miejsca zarowe i zaznaczasz miejsca
zerowy na osi rysujesz wyklres funkcji z ramionami skierowanymi do góry bo jest to
funkcja rosnąca.
powinno raczej wyjśc Tobie takie rozwiązanie x∈(-∞,1) (2,∞)
7 kwi 18:19