matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parametr m
lolek:
x
2
−mx+1
Dla jakich wartości parametru m (m∊R) nierówność
>−3 jest spełniona przez
x
2
+x+1
każdą liczbę rzeczywistą. Proszę o odpowiedź.
16 maj 18:39
;):
x
2
− mx + 1
3(x
2
+ x + 1)
+
> 0
x
2
+ x + 1
x
2
+ x + 1
4x
2
− (m − 3)x + 4
> 0
x
2
+ x + 1
x
2
+ x + 1 dla każdego x > 0 Więc 4x
2
− (m − 3)x + 4 musi być > 0 dlatego Δ < 0 Δ = m
2
− 6m − 55 m
2
− 6m − 55 < 0 Δ = 9 + 55
√
Δ
= 8 m
1
= 3 − 8 = −5 m
2
= 3 + 8 = 11 ⇒ m∊(−5,11)
16 maj 23:19