Logarytmy
Mamed: Chodzi bardziej o to jak to rozwiązać(zapisać obliczenia niż o wynik, bo wynik bez obliczeń na
sprawdzianie nie jest dobrze przyjmowany):
log5(podstawa)(5*25)=x
Tu wiadomo że 5 do potęgi trzeciej daje 125.
log2(podstawa) jedna sto dwudziesta ósma =x
Ale przy takiej liczbie jest już problem i trzeba skorzystać z kalkulatora.
16 maj 18:36
Eta:
128= 2
7
log
22
−7= x => x= −7
16 maj 18:54
Mamed: dzięki wielkie
16 maj 18:57
Eta:
Na zdrowie
16 maj 18:59
Mamed: Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=logx2− 4(x2− 4 to podstawa)
16 maj 18:59
Mamed: Źle Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=logx2− 4(x2− 4 to podstawa, jest na dole) i w
pierwiastku(już normalnie, ani na górze, ani na dole:,, jedna druga x2−2x−6"
16 maj 19:04
Mamed: Przedstawiłem tą funkcje tak że ta się ją zrozumieć czy coś poprawić?
16 maj 19:09
voltage: Te warunki muszą zostać spełnione:
log
ab, a>0, a≠1, b>0, w naszym przypadku jest to:
x
2−4 >0
x
2−4 ≠1
x
2−2x−6>0
Rozwiązujesz i część wspólna tych przedziałów to dziedzina
16 maj 19:26
Mamed: dzięki
16 maj 20:08
Mamed:

Dwóch braci odziedziczyło działkę o wymiarach podanych na rysunku w kształcie trapezu
prostokątnego . Zamierzają ja podzielić na dwie równe części(o równych polach). Płotem
równoległym AD do BC.
| | 1 | |
a)wykaz że dług płotu wyraża się wzorem EF=25+ |
| x x∊R+ |
| | 4 | |
b) oblicz dług. płotu EF=?
OD DOŁU RYSUNKU SĄ punkty A, E, B:
AE=X
AB=60
od góry rysunku są punty D, F,C
Pionowy odcinek AD=25
Pionowy Odcinek CB=40
Napisałem tak że da się zrozumieć o co chodzi w rysunku?
18 maj 15:06
Mamed: ?
18 maj 17:16