FUNKCJA KWADRATOWA
mstrz: Dane są funkcje f(x) = mx2 + 2(m−1)x +m+2 i g(x)=x2−mx−1 . 1. Dla jakich wartośći parametru m
wykresy obu funkcji przecinają się w dwóch różnych punktach? 2. Czy istnieje takie m, dla
którego punkty przecięć wykresów obu funkcji są symetryczne względem osi OY. Odp uzasadnij.
16 maj 17:48
podpis.: mx
2 + 2(m−1)x + m+2 = x
2 −mx −1
(m−1)x
2 (3m−2)x +m+3 = 0
i to musi być równanie kwadratowe z dwoma pierwiastkami czyli pokolei założenia.
m−1≠0
m≠1
delta
(3m − 2)
2 − 4*(m − 1) * (m+3) = 9m
2 − 12m + 4 − 4(m
2 + 2m − 3) =
= 9m
2 − 12m + 4 − 4m
2 − 8m + 12 = 5m
2 − 20m + 16 > 0
Δ' = 400 − 320 = 80
√Δ' =
√80 = 4
√5
m
1 =
20 − 4√510 =
10 − 2√55 ≈ 1,11
m
2 =
10 + 2√55 ≈ 2,89
m≠1
czyli
m∊ (−
∞, 1) ∪ (1,
10 − 2√55) ∪ (
10 + 2√55, +
∞)
co o tym myślisz
17 maj 16:28