Pomóżcie proszę
Aśś : Oblicz miary kątów czworokąta jeśli;
a) pierwszy kąt jest o 20 stopni mniejszy od drugiego, trzeci kąt jest o 70stopni większy od
pierwszego, a czwarty jest średnią arytmetyczną trzech pozostałych
b)miara kąta drugiego stanowi 75%miary kąta pierwszego kąt trzeci jest o 25% większy od kąta
drugiego, a miara kąta czwartego stanowi 2916 miary kąta pierwszego
16 maj 17:27
Eta:

a)
| | α+α+20o +α+70o | | 3α+90o | |
β= |
| = |
| = α+30o
|
| | 3 | | 3 | |
α+α+20
o +α+70
o +α+30
o= 360
o
to: α=............. dokończ
16 maj 17:51
7 wrz 17:30
daro: α=⊂→30+ry+6⇒∑
30 wrz 17:40