Tw. Talesa
Gość: W trójkącie prostokątnym długości przyprostokątnych wynoszą a i b. Oblicz długości odcinków, na
jakie dzieli przeciwprostokątną dwusieczna kąta prostego.
16 maj 16:47
Gość: Wyniki mają być takie :
a√a2+b2a+b , b√a2+b2a+b
16 maj 16:59
Eta:

x, y >0
x+y= c
z tw. o dwusiecznej:
| a | | b | | a | |
| = |
| to.... x= |
| *y
|
| y | | x | | b | |
| | a | | a | | a+b | |
c= |
| y+y = y( |
| +1) =y( |
| )
|
| | b | | b | | b | |
z tw. Pitagorasa
| | a | | b√a2+b2 | | a√a2+b2 | |
x= |
| * |
| = |
|
|
| | b | | a+b | | a+b | |
16 maj 17:25
Gość: dzięki wielkie
16 maj 17:38
Eta:
I co się tak cieszysz?
16 maj 17:41
Gość: A ty?
16 maj 17:47