Geometria kąty
Darth Mazut: Witam! Mam dziś zadanko za które całkowicie nie wiem jak się zabrać...
Ramię trójkąta równoramiennego ma długość 12 i tworzy z podstawą kąt o mierze 45 stopni.
Z wierzchołka trójkąta poprowadzono do podstawy odcinek dzielący kąt przy wierzchołku w
stosunku 2:1. Oblicz pola powstałych trójkątów.
Ja policzyłem podstawę i pole całego i wysokość też mam, ale jak robię z układów równań to to
nie idzie...
Jak przyjąłem, że podstawa też jest dzielona w stosunku 2:1 to mi się nie zgadza z
odpowiedziami...
Nie wiem, może jakaś wskazówka choćby od was x)
Pozdrawiam.
16 maj 16:19
ICSP: podstawa rozszerzenie liceum gimnazjum?
16 maj 16:28
Darth Mazut: Liceum rozszerzony ale 1 klasa dopiero ;>
16 maj 16:32
M4ciek:

α = β = 45
o
12
2 + 12
2 = a
2 ⇒ a = 4
√18 = 12
√2
h = P{x * y} =
√6√2*6√2 =
√72 = 6
√2
| | 1 | | 1 | |
PABC = |
| *a*h = |
| *12√2*6√2 = 72 |
| | 2 | | 2 | |
Odp : Pola Δ wynosza 72[j
2]
16 maj 16:33
ICSP: w odpowiedziach jest dokładny wynik czy w przybliżeniu?
16 maj 16:35
M4ciek:
Mam zle

Nie przepisuj
16 maj 16:38
Darth Mazut: W przybliżeniu:
P1 ≈ 45,67
P2 ≈ 26,33
M4ciek, nie potrzebnie się trudzisz, bo te wyniki już mam − pisałem o tym w pierwszym poście:
"Ja policzyłem podstawę i pole całego i wysokość też mam..."
16 maj 16:41
ICSP: 36(3−√3)
16(√3 − 1)
16 maj 16:44
ICSP: drugi: 36(√3−1)
16 maj 16:45
ICSP: hahaha. Jestem dokładniejszy od twojego podręcznika z matmy

16 maj 16:46
Darth Mazut: Super, ale jak to policzyć tudzież do tego dojść?!
16 maj 16:47
ICSP: | | 1 | |
P = |
| absinα gdzie α jest kaem miedzy bokami. Znasz coś takiego? |
| | 2 | |
16 maj 16:48
Darth Mazut: No i w którym miejscu to stosujesz?
16 maj 16:49
ICSP: trójkąt równoramienny − dwa katy po 45o trzeci kąt jest prosty. Prosta wychodzi z wierzchołka
kąta rpostego czyli dzieli go na katy o miarach 30o oraz 60o.
16 maj 16:51
ICSP: Pole całego trójkata = 72
niebieski kąt to 60o
czerwony kat to 30o
P trójkąta z niebieskim kątem : 3√3x
P trójkąta z czerwonym kątem : 3x
3x + 3√3x = 72 po rozwiązaniu x = 12(√3−1)
po podstawieniu
z niebieskim katem : 36(3−√3)
z czerwonym kątem 36(√3−1)
16 maj 16:54
ICSP:
16 maj 16:55
Darth Mazut: No to to wiem, przecież to w treści zadania jest ujęte, ale gdzie zastosować ten 1/2absinα?
16 maj 16:55
Darth Mazut: Sorry, to było do tego pierwsiejszego Twojego posta xP
16 maj 16:56
Darth Mazut: Ok, dzięki wielkie
16 maj 16:58
....:

Witam.
Mam następujące zadanko z funkcji trygonometrycznych:
Po powierzchni stołu toczy się koło o promieniu 12 cm. Jak daleko od powierzchni stołu znajduje
się punkt A leżący na obwodzie tego koła jeżeli kąt α wynosi :
a) 60 stopni
b) 45 stopni
c) 75 stopni
Wystarczy tylko 1 punkt.
Z góry dzięki za rozwiązania.
16 maj 16:58
oooooo:
21 maj 21:26