Kto potrafi dokładnie rozwiązać takie zadanie?
Paula8392.....................: 18/264
[N[Kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do
płaszczyzny podstawy ma miarę 60stopni, a krawędź podstawy jest równa 6,6cm.
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa z dokładnością do 1cm2]
16 maj 15:51
M4ciek:
α = 60
o
P
c = ?
P
c = Pp + Pb
| | 2 | | 2 | | 6,6√3 | |
x = |
| *hp = |
| * |
| = 2,2√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | x | | √3 | | 2,2√3 | |
cos 60o = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ z = 4,4 |
| | z | | 2 | | z | |
h
2 = 4,4
2 − 3,3
2 ⇒ h
2 = 19,36 − 10,89 = 8,47 ⇒ h = 2,91
| | 6,62*√3 | | 1 | |
Pc = |
| + 3* |
| *6,6*2,91 |
| | 4 | | 2 | |
P
c = 10,89
√3 + 28,809
P
c = 47,6487 ≈ 48 cm
2
16 maj 16:09
M4ciek:
Jechalem na szybko wiec podaj odp. najwyzej znajdziemy blad
16 maj 16:10
M4ciek: Jestes ;> ?
16 maj 16:18
PanCogito:

a = 6,6
Mając R i trójkąt prostokątny obliczysz H. Mając r i H obliczysz h
P
b = 3*0.5*a*h
P
c = P
p+P
b
16 maj 16:22
M4ciek:
Podaj odp.
16 maj 16:39
Paula8392.....................: podajcie mi to dokładnmie plissssssssssssssska
17 maj 15:53
M4ciek: Przeciez Ci to rozwiazalem nie widzisz ?!
17 maj 19:43
Paula8392.....................: a odpowiedź
17 maj 19:44
M4ciek: na dole?
17 maj 19:45
M4ciek:
Pc − pole powierzchni calkowitej , a oto pytali...
17 maj 19:45
Paula8392.....................: aha...
17 maj 19:48
Paula8392.....................: a co oznaczają te strzałki?
17 maj 19:50
M4ciek:
to : ⇒ ?
17 maj 19:54
M4ciek:
No one pokazuja Ci co dalej robie , a dalem je ,ze nie pisac 1000 linijek.
17 maj 19:56
17 maj 20:13