potrzebuje to na jutro help!
mat:

Na rysunku przedstawiono duży dziesięcioosobowy namiot harcerski oraz podano jego wymiary.
W dobrze rozstawionym namiocie linka napinająca( na rys. odcinek AB) powinna być tak umocowana
przy ziemi, aby była naturalnym przedłużeniem płaszczyzny dachu, tzn.aby linka i dach namiotu
nachylone były do ziemi pod takim samym kątem. W jakiej odległości od ścianki namiotu należy
zamocować linkę?
a=2,6m
b=4m
c=1,6m
Przepraszam, że krzywo
16 maj 14:36
mat: no helpp! ludzie!
16 maj 17:47
ICSP: twierdzenie talesa.
16 maj 17:49
16 maj 17:52
mat: te wymiary małe a b i c są pod treścią
16 maj 17:59
mat: twierdzenie talesa.. omg.. ja rozwiązanie potrzebuje a nie..
16 maj 18:07
K+K:

U{a]{b+x}=U{c]{x}→ z tego obliczasz x
a potem z twierdzenia pitagorasa
16 maj 18:20
mat: a moglby ktos to obliczyc..? go jak ja robiee to mii jakos tak dziwnie wychodzi..
17 maj 16:01
Kasia: ale z czym tutaj masz problem?
x już Ci wyliczyłam w poprzednim poście, masz podane c, a, b więc jedynie podstawiasz je do
tego co wyliczyłam i w ten sposób wyliczasz ile wynosi to x. Następnie tak jak K+K napisał/a
obliczasz z tw. Pitagorasa, czyli (x+b)2 + a2 = B2 i wyliczasz B
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 16:22
mat: x= 6,4 m czyli tyle od namiotu należy zamocować linkę to po co B?
17 maj 16:27
Kasia: zle Ci podałam bo zle zrozumialam zadanie. Do wyliczena jest AB więc patrzysz na ten maly
trojkąt od lewej strony i dlatego x nie wystarcza Ci bo to nie jest ta linka. dlatego
wyliczasz x2+ c2 = d2 zakłając, że d to oznaczenie tego odcinka AB
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 16:39
Bogdan:
| | a | | | |
Na podstawie twierdzenia Talesa: |
| = |
| |
| | c | | x | |
Stąd można wyznaczyć x.
17 maj 16:44
biely: też tak myślałem, ale pytanie brzmi: W jakiej odległości od ścianki namiotu należy zamocować
linkę?"
od ŚCIANKI czyli od c, więc ta odległość to x..
17 maj 16:44
mat: pytanie wyżej do Kasi..
17 maj 16:45
Kasia:

jak dla mnie to troche jest nielogiczne.
ten rysunek to tak tylko szkicowo,zeby wytlumaczyc cos, a potrzebowalam oznaczyc je literkami.
Miało byc z duzych liter, ale cos sie nie dało, nieważne.
wedlug mnie abc ten caly trojkat to jest ten namiot, tak? wiec wedlug mnie linka konczy sie
dokladnie w tym miejscu gdzie sie konczy namiot.
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 16:52
Kasia: hmm możliwe, ze masz racje biely

ale dla mnie troche dziwnie jest to zadanie ułożone.
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 16:57
mat: Ja również myślę jak biely..
tak, dziwnie ułożone, ale niestety mam takie do zrobienia.

Dziękuje bardzo za pomoc
17 maj 17:03