POMOCY!!!
monix1991: Zamień ułamek okresowy na zwykły 4,1(31)
16 maj 12:22
Bizon: ... szukaj w archiwum ... to już było kilka dni temu
16 maj 12:25
monix1991: widziałam... ale tam nie było obliczone tylko był link podany do przykładu jak to obliczać....
ale liczyłam według przykładu i nic nie wychodzi:( Proszę o pomoc
16 maj 12:28
Bizon: x=4,1(31)
1000x=4131,(31)
10x= 41,(31)
16 maj 13:16
Bogdan:
x = 4,1(31) / *10
10x = 41,(31) / *100
1000x = 4131,(31)
| | 4090 | | 13 | |
1000x − 10x = 4131,(31) − 41,(31) ⇒ 990x = 4090 ⇒ x = |
| = 4 |
| |
| | 990 | | 99 | |
W tym przypadku można zauważyć, że 4,1(31) = 4,(13)
x = 4,(13) / *100
100x = 413,(13)
| | 409 | | 13 | |
100x − x = 409 ⇒ 99x = 409 ⇒ x = |
| = 4 |
| |
| | 99 | | 99 | |
16 maj 13:23