matematykaszkolna.pl
Planimetria voltage: Witam! Wewnątrz trójkąta ABC znajduje się punkt P. Przez ten punkt przechodzą trzy proste równoległe do boków trójkąta, dzieląc go na trzy trójkąty i trzy równoległoboki. Udowodnij że S=S1 +S2 +S3, gdzie S− pole trójkąta ABC, S1, S2, S3− pola trójkątów otrzymanych. Proszę o pomoc.
16 maj 12:07
voltage: Raise!
16 maj 14:16
voltage: Raise
16 maj 15:52
voltage: UP
16 maj 16:50
Anusia17: cześćemotka Czy możesz mi pomóc z tymi zadaniami? Z góry dziękuję Zadanie 1 Mając dane zbiory : A = <3, 6) i B = (4,8) oblicz: . Zadanie 2 Oblicz: a) 13,7+(−2,6):0,5+(−1,5).6= b) Zadanie 3 Przedstaw w postaci potęgi liczby 2: (2−4: 2−2) : (2−5: 2−4)= Zadanie 4 Doprowadź do prostszej postaci wyrażenia: . Zadanie 5 Oblicz wartość liczbową wyrażenia : (x + 2y)(x − 2y) – 4x(x − y)+ (x − 2y)2− y dla x = 0,5 i y= − 0,5 Zadanie 6 Cenę pewnego towaru podwyższono najpierw o 20%, a potem jeszcze o 10%. Oblicz rzeczywista podwyżka w procentach. Zadanie 7 Oblicz: log 5 + log 8 – 2 log 2. Zadanie 8 W trapezie równoramiennym ABCD podstawy mają długość 10cm i 4cm, a ramię BC ma długość 6cm. Oblicz wysokość i obwód tego trapezu.
16 maj 17:26
voltage: Dlaczego nie napisałaś w osobnym poście? Poza tym większość z tych zadań jest zapisana w taki sposób, że nie wiadomo o co chodzi. emotka
16 maj 17:30
16 maj 18:05
16 maj 18:50
Jack: zauważ, że w w trójkącie znajdziesz trzy inne podobne trójkąty (sumie trzy małe i jeden duży). Potem korzystaj kilka razy z podobieństwa dla pól... Zauważ, że podstawy trzech małych trójkątów tworzą podstawę dużego trójkąta... powinno łatwo wyjść emotka Nie chcę Ci psuć zabawy
16 maj 19:08
voltage: Dzięki emotka
16 maj 19:11
Bogdan: rysunek Myślę Jack, że warto pokazać rozwiązanie tego bardzo sędziwego zadania. Jest ono publikowane od wielu dziesiątek lat, a kilka lat temu pojawiło się podczas matury. a = x + y + z Trójkąty o polach S1, S2, S3 i trójkąt ABC o polu S są podobne.
x S1 y S2 z S3 

=

,

=

,

=

,
a S a S a S 
 S1 S2 S3 
x = a*

, y = a*

, z = a*

S S S 
 S1 S2 S3 S 
a = a*

+ a*

+ a*

/ *

,
 S S S a 
S = S1 + S2 + S3, co należało udowodnić.
17 maj 02:04
Jack: to prawda, stare zadanie. Kiedyś znalazłem je w zbiorze Inglota. Bardzo ciekawe zadanie, dlatego tym bardziej chciałem zostawić je dla voltage. Faktycznie, rozwiązanie na forum może się okazać przydatne dla innych osób.
17 maj 12:04
voltage: Hehe jak to wczoraj robiłem to rozpisałem te wzory na pole trójkąta jeszcze i zajęło mi to co najmniej 2x tyle, ale później i tak się skróciło emotka
17 maj 12:39