Czy możesz mi pomóc z tymi zadaniami? Z góry dziękuję
Zadanie 1
Mając dane zbiory : A = <3, 6) i B = (4,8) oblicz: .
Zadanie 2
Oblicz:
a) 13,7+(−2,6):0,5+(−1,5).6=
b)
Zadanie 3
Przedstaw w postaci potęgi liczby 2:
(2−4: 2−2) : (2−5: 2−4)=
Zadanie 4
Doprowadź do prostszej postaci wyrażenia:
.
Zadanie 5
Oblicz wartość liczbową wyrażenia :
(x + 2y)(x − 2y) – 4x(x − y)+ (x − 2y)2− y dla x = 0,5 i y= − 0,5
Zadanie 6
Cenę pewnego towaru podwyższono najpierw o 20%, a potem jeszcze o 10%. Oblicz rzeczywista
podwyżka w procentach.
Zadanie 7
Oblicz: log 5 + log 8 – 2 log 2.
Zadanie 8
W trapezie równoramiennym ABCD podstawy mają długość 10cm i 4cm, a ramię BC ma długość 6cm.
Oblicz wysokość i obwód tego trapezu.
Nie chcę Ci psuć zabawy
Myślę Jack, że warto pokazać rozwiązanie tego bardzo sędziwego zadania. Jest ono
publikowane od wielu dziesiątek lat, a kilka lat temu pojawiło się podczas matury.
a = x + y + z
Trójkąty o polach S1, S2, S3 i trójkąt ABC o polu S są podobne.
| x | √S1 | y | √S2 | z | √S3 | ||||||
= | , | = | , | = | , | ||||||
| a | √S | a | √S | a | √S |
| √S1 | √S2 | √S3 | ||||
x = a* | , y = a* | , z = a* | ||||
| √S | √S | √S |
| √S1 | √S2 | √S3 | √S | |||||
a = a* | + a* | + a* | / * | , | ||||
| √S | √S | √S | a |