16 maj 11:39
xyz: a) napisz równanie prostej prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkt (2,2) i (4,3)
(czyli podstawiasz do rownania prostej y=ax+b te dwa punkty i rozwiązujesz układ równań i masz
równanie prostej przechodzącej przez te punkty) i piszesz równanie prostopadłej do tej
otrzymanej prostej i przechodzić ona ma przez punkt (3; 2,5)
16 maj 11:47
xyz: a) y=1/2 x + 1 jest to prosta przechodząca przez punkty (2,2) i (4,3), musisz zrobic do niej
prostopadłą przechodzącą przez (3; 2,5) czyli polowe tego odcinka AB
16 maj 11:53
KASIA: jak ? ; /
mam napisać coś takiego:
16 maj 18:18
xyz: masz prostą y=1/2x+1, ktora przechodzi prze punkty (2,2) i (4,3), prostopadla do niej bedzie
miala wzór y=2x+b, wiemy ze przechodzi ona przez punkt (3; 2,5), zatem wstawiamy do jej wzoru
ten punkt i mamy:
2,5=2*3+b
b=−3,5
Zatem prosta prostopadla ma wzór: y=2x− 3,5
to jest symetralna odcinka AB
16 maj 18:35
KASIA: a nie będzie y = −2x+b
16 maj 19:02
xyz: Tak, y=−2x+b
b=8,5
y=−2x+8,5
16 maj 19:33
KASIA: no ; )
ok dzięki
16 maj 20:53
KASIA: a w `b` jak będzie ?
16 maj 20:56
xyz: analogicznie, srodkiem odcinka jest pkt (−3,1), tworzysz prostą przechodzacą przez punkty
A=(−3,6) B=(−3,−4), jak juz masz tą prostą to wyznaczasz do niej prostopadłą która przechodzi
przez punkt (−3,1)
16 maj 22:07
KASIA: no tak tylko że ta prosta która przechodzi prze punkty A=(−3,6) B=(−3,−4) ma postać: y=1...
więc jak to niby wyliczyć ?
16 maj 22:17
xyz: ta prosta przechodzaca przez te dwa punkty to x=−3, zatem widac odrazu ze symetralną jest
prosta y=1 i po zadaniu, warto sobie to narysowac bo to widac na rysunku...
16 maj 22:24
KASIA: eeee nic nie kumam ; /
16 maj 22:26
KASIA: przecież tak mam:
y=1.
i co później już nic nie robię ?
16 maj 22:28
xyz:

zielona z prosta to x=−3
C to punkt srodkowy czyli (−3,1) niebieska prosta n to szukana symetralna czyli y=1
16 maj 22:32
KASIA: no to tak mam ; )
i to już koniec ; )
16 maj 22:35
xyz: jeszcze raz: rysujesz uklad wspolrzednych, zaznaczasz punkty A i B, wyznaczasz srodek odcinka A
i B czyli punkt C=(−3,1), przez A i B tworzysz prostą, jednak widac ze jest to prosta x=−3 bez
zadnego liczenia, widac tez ze prostopadla do niej i przechodząca przez C bedzie prosta y=1,
jest to symetralna odcinka AB
16 maj 22:36
KASIA: ok, już wszystko zrozumiałam ; )
dzięki wielkie : )
16 maj 22:39