Elektrownia
Natalia : Czy mogłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem?

Elektrownia jest usytułowana po przeciwnej stronie rzeki niz fabryka. Fabryka znajduje sie nad
rzeką 3 km w dół biegu rzeki od elektrowni. Rzeka ma szerokość 1 km. Miedzy elektrownią a
fabryką ma być położony kabel. Koszt umieszczenia kabla pod wodą wynosi 15 000 zl za km, a na
lądzie 5000 zl za km. Wyznaczyć trasę ułożenia kabla na lądzie i pod wodą w taki sposób, aby
bylo to najbardziej opłacalne.
16 maj 08:26
Bizon:

AB=1 km
BC=3 km
AD=
√AB2+BD2 ⇒ AD=
√1−BD2
K − koszt położenia kabla
K= 15000xAD+5000xCD CD=3−BD
K=15000
√1−BD2+5000(3−BD) ... i szukaj K
min
16 maj 12:23
Bogdan:
Po pierwsze: Nie AB = 1, ale |AB| = 1, zapis AB oznacza nazwę odcinka, a nie jego długość.
Podobnie powinno być |BC| = ... , |AD| = ... .
Po drugie: |AD| ≠ √1 − |BD|2 , ale |AD| = √1 + |AD|2 .
Po trzecie: znak mnożenia to nie jest x, ale jest *, np.: K = 15000*|AD| + 5000*|CD|
16 maj 13:34
Bizon: ... oczywiście, że masz rację ...
i co jeszcze ... coś w domu nie tak? ... znam grzeczniejsze formy MISZCZU ...
pozdrawiam
16 maj 13:45
Łodi: uuuuuuuuuu
16 maj 13:48
Natalia : dziękuje
16 maj 15:23