pomoc dla laika z wykresami
pawel: naszkicuj wykres f(x)= cos2x−|cosx| / cosx
mam prośbę czy ktoś mógłby krok po kroku opisać czym kierować się rysując ten wykres, jestem
kompletnie zielony i nie wiem jak rysować wykresy trygonometryczne.
14 maj 18:55
Vizer: W tym przypdaku trzeba rozpisać tą funkcję w klamrze, czyli
| | ⎧ | cos2x+cosxcosx dla cosx<0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | cos2x−cosxcosx dla cosx≥0 | |
Trzeba pamiętać także o założeniu, że cosx≠0
| | ⎧ | cosx+1 dla x∊(π2+2kπ,32+2kπ) | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | cosx−1 dla x∊(−π2+2kπ,π2+2kπ) | |
Dalej dasz radę?
14 maj 19:13
pawel: pytanie, cosx to (f) parzysta czy to nie eliminuje wartości bezwzględnej?
14 maj 19:15
Vizer: Nie eliminuje.
14 maj 19:16
pawel: tak więc dziękuje bardzo!
14 maj 19:17