_Mithrandir: Uczeń rozwiązując pewne zadanie napisał:
√a+b = √a + √b
Jakie warunki spełniały liczby a, b, jeżeli wynik był prawidłowy? Odpowiedź uzasadnij.
Jak to zrobić?
7 kwi 15:46
b.: a,b muszą być nieujemne,
podnosimy obustronnie do kwadratu i dostajemy 0 = 2√ab, czyli a=0 lub b=0.
7 kwi 16:07
_Mithrandir: Aha, ok, dzięki

Się zastanawiałem, czy mogę z góry założyć, że te liczby są nieujemne,
bo matematycy wymyślili coś takiego, jak i (i
2=-1), nie wiedziałem, czy to zadanie to
już ten poziom, czy nie.
7 kwi 17:37
b.: Dla ujemnych jest ten kłopot, że nie wiadomo w zasadze, czy √-1 miałby się równać i,
czy -i...
krótko mówiąc, pierwiastek kwadratowy jest sensownie zdefiniowany dla liczb nieujemnych
(niezależnie od tego, czy używa się liczb rzeczywistych, czy zespolonych)
7 kwi 23:18