matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
roztwór
Zadanie na SZóstkę:
Ile litrów wody należy dolać do 3litrowego octu 10−procentowego aby otrzymać roztwór 6−procentowy.
14 maj 17:28
Godzio:
x * 0% + 3 * 10% = (x + 3) * 6% 30 = 6x + 18 5 = x + 3 x = 2 l
14 maj 17:33